top of page

Jídlo a chutě na oběžné dráze

Astronauti si musí na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) přivézt veškeré jídlo. Jídlo je důležitou součástí při vytváření pohody celé posádky. Kvůli stavu beztíže a omezenému prostoru a specifickému prostředí na ISS však dochází k různým fyziologickým a vnějším vlivům, které mohou ovlivnit to, jak astronauti vnímají chuť jídla nebo která jídla jsou úplně tabu.

Většina jídel je dehydrovaná a tepelně upravená, podávaná ve speciálních sáčcích, a k pití slouží nápoje v plastových vacích s brčkem. Astronauti si často vybírají jídla s výraznější chutí, protože vlivem stavu beztíže mají například lehce oteklý jazyk a to jim zhoršuje schopnost rozpoznávání chutí a mohou mít také pocit ucpaného nosu, podobně jako při rýmě. 


V tomto úkolu budou týmy zkoumat chuťové vjemy na jazyku a provádět pokusy, které odhalí, jaké smysly mají na vnímání chuti největší vliv.

TECHcoin

Za aktivitu můžete získávat TECHcoiny v soutěži Technikiáda.

techcoin.png
  • Facebook
  • X
  • LinkedIn
  • Instagram

ESERO Česká republika je projekt Evropské kosmické agentury ESA realizovaný ve spolupráci s českými partnery.

ESA
Planetum
HPB
Elixír do škol
CASC
© 2025  ESERO Česká republika     ●    Zpracování osobních údajů
bottom of page